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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Agrossilvipastoril.
Data corrente:  28/06/2019
Data da última atualização:  04/12/2019
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  CAVERO, B. A. S.; ITUASSU, D. R.; GANDRA, A. L.; MARINHO-PEREIRA, T.; FONSECA; PEREIRA-FILHO, M.
Afiliação:  BRUNO ADAN SAGRATZKI CAVERO, UFAM, Manaus-AM; DANIEL RABELLO ITUASSU, CPAMT; ANDRÉ LIMA GANDRA, Instituto de Proteção Ambiental do Amazonas, AM; THIAGO MARINHO-PEREIRA, UFOPA, Santarem, PA; FLÁVIO AUGUSTO LEÃO DA FONSECA, IFAM, Campus Manaus, AM; MANOEL PEREIRA-FILHO, INPA, Manaus, AM.
Título:  Exogenous enzymes on the feeding of pirarucu Arapaima gigas Schinz. 1822 (Osteoglossiformes. Arapaimidae).
Ano de publicação:  2019
Fonte/Imprenta:  Revista Brasileira de Ciências Agrárias, v. 14, n. 1, e5601, 2019.
ISSN:  1981-0997
DOI:  http://doi.org/10.5039/agraria.v14i1a5601
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  EN-US: The objective of this work was to verify the effect of exogenous digestive enzymes protease, lipase and amylase on the feeding of pirarucu. In a completely randomized design, we tested three levels of inclusion for both exogenous enzymes against a control commercial feed lacking any enzymatic enrichment. Inclusion levels were as follows: (Control) = no enzymes; (T1) = 0.1% Amylase; (T2) = 0.2% Amylase; (T3) = 0.4% Amylase; (T4) = Protease 0.1%; (T5) = Protease 0.2%; (T6) = Protease 0.4%; (T7) = Lipase 0.1%; (T8) = Lipase 0.2%; (T9) = Lipase 0.4% . After the end of the experiment it was possible to find a significant difference (p < 0.05) in relation to the Control treatment only in the zootechnical data of the treatments that added protease and lipase to the pirarucu feed (T4, T5, T6, T7, T8, T9). The use of exogenous digestive enzyme protease and lipase are indicating on the pirarucu feeding, as it positively influences its growth. | PT-BR: O objetivo deste trabalho foi verificar o efeito das enzimas digestivas exógenas protease, lipase e amilase na alimentação do pirarucu. Em um delineamento inteiramente casualizado foram testados três níveis de inclusão para ambas as enzimas exógenas frente a uma ração comercial controle ausente de qualquer enriquecimento enzimático. Os níveis de inclusão foram os seguintes: (Controle) = sem adição enzimas; (T1) = Amilase 0,1%; (T2) = Amilase 0,2%; (T3) = Amilase 0,4%; (T4) = Protease 0,1%; (T5) = Protease 0,2%; (T6) = Protease 0,4... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Carnivorous fish.
Thesagro:  Lípase; Protease.
Thesaurus Nal:  Amylases; Animal nutrition.
Categoria do assunto:  L Ciência Animal e Produtos de Origem Animal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/198906/1/2019-cpamt-daniel-rabelo-exogenous-enzymes-feeding-pirarucu-arapaima-gigas.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agrossilvipastoril (CPAMT)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CPAMT1339 - 1UPCAP - DD
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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Rondônia.
Data corrente:  16/11/2021
Data da última atualização:  16/11/2021
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  B - 1
Autoria:  MORAES, M. S.; ROCHA, R. B.; FERREIRA, F. M.; SOUZA, C. A. de; ESPINDULA, M. C.; TEIXEIRA, A. L.
Afiliação:  MARCOS SANTANA MORAES, Rede de Biodiversidade e Biotecnologia da Amazônia Legal; RODRIGO BARROS ROCHA, CPAF-RO; FÁBIO MEDEIROS FERREIRA, Universidade Federal do Amazonas (UFAM); CAROLINA AUGUSTO DE SOUZA, Rede de Biodiversidade e Biotecnologia da Amazônia Legal; MARCELO CURITIBA ESPINDULA, CPAF-RO; ALEXSANDRO LARA TEIXEIRA, CPAF-RO.
Título:  Environmental stratification and performance of Coffea canephora clones grown in the Western Amazon.
Ano de publicação:  2021
Fonte/Imprenta:  Coffee Science, v. 16, e161911, 2021.
ISSN:  1984-3909
DOI:  https://doi.org/10.25186/.v16i.1911
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Change in the performance of clones grown in different environments is an important question for Coffea canephora breeding. The aim of this study was to evaluate environmental stratification and the performance of C. canephora clones grown in the Western Amazon. For that purpose, the mean yield of three crop seasons was considered to evaluate the performance of 20 genotypes grown in 6 clonal competition trials in the environments of: E1: Ouro Preto do Oeste-RO, E2: Porto Velho-RO, E3: Ariquemes-RO, E4 and E5: Rio Branco-AC and E6: Alta Floresta do Oeste-RO. The trials were conducted with a plant spacing of 3 m × 1.5 m in a complete block experimental design, with three replications of eight plants per plot. Combined analysis indicated significance of the genotype × environment (G×E) interaction and favorable conditions to obtain gains from selection. Reduction in the dimensionality estimated from climate and soil characteristics indicated that the environments of Porto Velho-RO, Rio Branco-AC and Ariquemes-RO are more similar to each other than the environments of Ouro Preto do Oeste-RO and Alta Floresta-RO of greater natural soil fertility and higher altitude. The AMMI1 biplot shows that genotypes 16, 10, and 13 had the highest mean yields, together with greater stability. In the AMMI2 scatterplot (IPCA1×IPCA2), the environments E4 and E5 were clustered in the same sector. Clustering based on the complex fraction of the G×E interaction coincided with the AMMI2 scatterplot t... Mostrar Tudo
Palavras-Chave:  Estratificação ambiental; Interação genótipo-ambiente.
Thesagro:  Aclimatação; Características Agronômicas; Coffea Canephora; Comportamento de Variedade; Condição Ambiental; Melhoramento Genético Vegetal; Seleção Genética.
Thesaurus NAL:  Acclimation; Agronomic traits; Environmental factors; Genotype-environment interaction; Plant breeding; Selection criteria; Variety trials.
Categoria do assunto:  F Plantas e Produtos de Origem Vegetal
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/227814/1/cpafro-18615.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Rondônia (CPAF-RO)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPAF-RO18615 - 1UPCAP - DD
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